Steeds meer vrouwen kiezen voor techniek

Volgens het CBS hebben de afgelopen jaren steeds meer vrouwen gekozen voor een opleiding in de techniek. Dat is mooi, want er is nog steeds een arbeidstekort in deze sector. Hoe meer aanwas, hoe beter. Tevens beschikken vrouwen over andere eigenschappen dan mannen, die de sector goed kunnen doen. Maar zijn we wel klaar voor vrouwen op de bouwplaats? Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat slechts 17 procent van de vrouwen die een technische opleiding heeft gevolgd, een baan vindt in de techniek. Waar ligt het struikelblok en hoe kan dit anders?

Mannencultuur

De sector verliest de vrouwen veelal in de overstap van studie naar werk. Dit verlies is mede te wijten aan de bekende “mannencultuur”. Vooral mannen bekleden (hogere) technische functies, wat voor vrouwen niet direct een motivatiebron is. Belangrijk is om ook vrouwelijke rolmodellen op de werkvloer te laten zien. Dit kan al door een vrouw te betrekken bij de sollicitatieprocedure.

Zwaar werk

Omdat fysiek zwaar werk nu eenmaal relatief vaak voor komt, kiezen bedrijven nu eenmaal liever voor een man dan een vrouw. Simpelweg door de fysieke mogelijkheden. Door digitalisering en robotisering zal naar verwachting in de toekomst fysiek zwaar werk minder vaak voor komen. Apparaten gaan dit overnemen. Hiermee worden vrouwen steeds meer geschikt voor bouw en technisch gerelateerd werk. Uiteraard zijn functies aangaande planning, marketingcommunicatie, architectuur, calculatie, beleid of werkvoorbereiding altijd geschikt voor vrouwen, ongeacht branche. In deze functies kunnen vrouwelijke eigenschappen ook goed tot hun recht komen.

Deeltijd

Deeltijd werken in de technische sector wordt niet door iedere werkgever aangeboden. Ook dit houdt menig vrouw tegen om de stap naar het werkveld in de techniek door te zetten. Jonge vrouwen, met name onder de 25 jaar, hechten waarde aan deeltijd mogelijkheden. 63% werkt parttime, ten opzichte van 30% van de mannelijke leeftijdsgenoten. Gelukkig zijn er wel steeds meer bedrijven die deeltijd werken mogelijk maken en die de waarde inzien van meer divers samengestelde teams.

Meer vrouwelijke rolmodellen dus, en meer deeltijdbanen. Een haalbaar streven. Nu de praktijk nog.

Scroll naar top