Een blik op project CC NL in Amersfoort

In november zijn medewerkers van Multi Flex gestart bij het project CC NL in Amersfoort. In opdracht van een leverancier van kabelgoten plaatsen we de kabelgoten in het geheel nieuw aangelegde gebouw. We vallen bij in de laatste fase. Het CC NL is een toonaangevend plan en daarom doken we in de boeken om een verdiepende blik te geven op dit bijzondere project.

Het CC NL

In 2018 is gestart met de bouw van het CollectieCentrum Nederland (CC NL) in Amersfoort, een gezamenlijk depot voor de rijkscollecties van Het Nederlands Openluchtmuseum, museum Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Centrum biedt straks ruimte aan de opslag van circa 675.000 objecten, waaronder schilderijen, meubels en sieraden. De bestaande depots van de instanties worden daarmee vervangen en het CC NL wordt hét fysieke geheugen van Nederland.

Gebouw gewaardeerd met 5 sterren

Het gebouw komt te staan op bedrijventerrein Het Podium in Amersfoort Vathorst, vlakbij treinstation Amersfoort Vathorst en pal langs de snelweg A28. Het zal circa zes voetbalvelden groot worden. Meerdere architectenbureaus hebben samengewerkt aan het ontwerp van het gebouw. Er is daarbij veel aandacht geweest voor duurzaamheid, waardoor het gewaardeerd is met het hoogst haalbare ontwerpcertificaat in de BREEAM NL-systematiek: outstanding (5 sterren). Deze internationaal toegepaste systematiek is bedoeld om integraal de duurzaamheid van gebouwen en gebieden te bepalen. 

Optimaal nut, beheer en behoud

Eén locatie voor al het Nederlands cultureel erfgoed bevordert de samenwerking tussen de diverse instanties. De collegamusea zijn welkom voor bruiklenen, wat ook de mobiliteit tussen de collecties vergroot. Het CC NL biedt optimaal nut, beheer en behoud van de rijkscollecties en zal daarnaast ook dienen als studiecentrum voor onderzoekers en studenten. Het zal niet openbaar zijn voor het grote publiek.

De doelstelling is om het CC NL in 2020 op te leveren en in gebruik te nemen. Wij zijn trots ons steentje te kunnen bijdragen aan dit mooie project.

Lees hier meer over het CC NL.

Scroll naar top