Een nieuw jaar is aangebroken en dat maakt het een mooi moment om vooruit te blikken. Wat staat ons in 2020 te wachten? Innovatieve ontwikkelingen volgen zich in rap tempo op, maar wat merken de vakmensen op de werkvloer daar dit jaar nu echt van? We zochten het uit en daar kwam het volgende uit naar voren.
Prefab bouwen niet meer weg te denken
Prefab bouwtechnieken bestaan al jaren en zijn steeds minder weg te denken uit onze toekomstige manier van bouwen. Ook in 2020 zal Prefab steeds meer worden toegepast. De enorme behoefte aan woningen vraagt om een efficiënte manier van bouwen die een hoge productie mogelijk maakt. Prefab is daar uitermate geschikt voor.
Samenwerken in de cloud met alle betrokken partijen
Kiezen voor het juiste digitale systeem dat past bij je organisatie of project is belangrijk. Steeds belangrijker wordt daarbij de mogelijkheden tot samenwerken in de cloud met alle denkbare partners. Een betrouwbare en heldere digitale werkomgeving, waarbij iedereen met dezelfde data werkt, kan flink veel tijd besparen en faalkosten tegengaan. Deelnemen aan een bepaalde digitale werkwijze in een online systeem wordt verwacht en gewaardeerd.
BIM timmert verder aan de weg
In een aantal branches wordt BIM al volledig gebruikt. Andere branches zijn nog bezig met de overstap naar een Bouw Informatie Model. BIM timmert in ieder geval flink aan de weg. Niet alleen in de ontwerpfase, maar ook in de calculatie-, fabricage-, uitvoerings- en beheerfase wordt BIM steeds vaker toegepast. Nog geen kennis mogen maken met BIM modellen en de voordelen die dit heeft? Grote kans dat je dat dit jaar toch echt gaat ondervinden.
Het laatste jaar om BENG-proof te worden
Nog zo’n term. BENG staat voor bijna-energieneutraal-gebouw. Vanaf 1 januari 2021 moeten alle gebouwen (utiliteits- en woningbouw) in Nederland “BENG” zijn. Nog één jaar dus om dat te realiseren. In het aankomend jaar zal hier veel aandacht voor (moeten) zijn.
Verder ontwikkelen op het gebied van circulair bouwen
De overgang naar circulair bouwen zal zeker niet binnen één jaar gerealiseerd zijn. Het staat wel hoog op de agenda om de mogelijkheden hiervan verder te onderzoeken en concrete en haalbare bouwmethodes te ontwikkelen. Dit zal in kleine stappen gaan. Zelf altijd bewust zijn van duurzaam gebruik en hergebruik ligt hieraan ten grondslag.
Wat ons opviel? Grote veranderingen zullen voor de vakmensen op de werkvloer niet direct plaatsvinden, maar men moet wel voorbereid zijn en blijven op nieuwe methodes die steeds meer hun intrede gaan doen. Een open houding hebben ten aanzien van veranderingen, leergierig blijven en mee willen denken aan duurzame oplossingen maakt je een goede en veerkrachtige vakman.